Biszkopty bez glutenu, bez mleka, bez cukru
Składniki:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka stewii
- 5 łyżek mąki gryczanej
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Ucieramy stevię z żółtkami.
Łączymy obie masy delikatnie mieszając i dodajemy stopniowo mąkę gryczaną.
Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i wkładamy do nagrzanego do ok. 150'C piekarnika.
Pieczemy ok. 20 min w temp 180'C, regulując w dół wg. uznania.
Wersja nie jest mocno słodka, dlatego biszkopty pasują nawet do zupy.
Jakby upiec je trochę większe, można wykorzystać je jako małe bułeczki
Myślę, że z powodzeniem można z tego przepisu upiec biszkopt na spód tortu:)
Należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby nie wyschły.