Makaron z łososiem i brokułem - bez glutenu, bez mleka, bez cukru
1 brokuł,
150 g wędzonego łososia (u mie był w kawałku, wędzony na zimno),
1 małą cebula
200 ml śmietanki ryżowej,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno,
sól,
pieprz,
ulubiony makaron bezglutenowy
W osolonej wodzie gotujemy przez 2-3 minuty pokrojony na małe różyczki brokuł.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą na sitku, musi być twardy.
W dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, smażymy aż się zeszkli.
Łososia kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię.
Nastepnie wlewamy śmietankę i gotujemy do zmniejszenia objętości i zgęstnienia.
Dodajemy sok z cytryny i brokuły. Gotujemy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy sola i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i dodajemy makaron do sosu.
Przekładamy na talerze.