Frytki z dyni!!! Zdaniem Oliwki "PYSZNOOOOŚCI"Zanim zdążyłam podać Całej Rodzince...do kuchni zakradł się "Mały Podjadacz"
Składniki:
500 g dyni - 1/2 małej sztuki (po wykrojeniu nasion i obraniu ze skórki to około 300-350 g),
50 -100g - 1/2 kostki smalcu (oleju kokosowego lub masła klarowanego),
sól (opcjonalnie),
Przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ nie różni się wiele od przygotowania zwykłych frytek.
Wydrążamy nasiona i obieramy skórkę. Następnie kroimy dynię w słupki.
Rozgrzewamy na patelni (najlepiej stalowej) 1/2 kostki smalcu lub 50-100 g innego tłuszczu nasyconego - oleju kokosowego lub masła klarowanego. Tłuszcze nasycone są najlepsze to smażenia/gotowania - mają bardzo wysoką temperaturę dymienia i nie przyczyniają się do powstawania tłuszczów trans tak jak olej rzepakowy i słonecznikowy.
Smażymy w sumie 5 minut - po około 2,5 minuty z każdej strony. Powinny się tylko lekko zarumienić.